Wednesday, March 13, 2013

Terkini Dari Lahat Datu: 12 kereta perisai berantai tiba esok bagi membantu Ops DaulatPanglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, berkata sekurang-kurangnya 12 kereta perisai berantai (MBT) PT-91M akan tiba dalam tempoh beberapa hari bagi meningkatkan kekuatan pasukan keselamatan dalam Ops Daulat.

Kereta kebal ini mempunyai kuasa tembak daripada meriam Smoothbore 2A46MS berkaliber 125 milimeter buatan Slovakia dengan peningkatan ketepatan tembakan sehingga 23 peratus berbanding meriam asal. Ia mampu memusnahkan semua jenis kereta kebal yang ada di dunia pada hari ini sehingga jarak lima kilometer.

Kegagahan PT-91M bukan hanya terletak pada meriam utamanya tetapi turut disokong dengan sistem navigasi SIGMA 30 dan blok armor reaktif ERAWA-2 pada bahagian hadapan, bumbung dan sisi hadapan. Ia bertujuan mengurangkan impak hentaman daripada sistem peluru berpandu anti-armor dan juga perobek armor.

Katanya, disamping kereta kebal pendekar ini,beberapa unit helikopter dari Unit Udara Tentera Darat juga akan tiba esok. 

"Langkah menambah aset ini adalah untuk memberi keyakinan kepada orang ramai bahawa kita mampu menewaskan musuh," katanya pada sidang media di sini, sebentar tadi. 
 

No comments:

Post a Comment